Archive for the Category » Γιορτές «

Το Δέντρο της Αγάπης

Οι γιορτές των Χριστουγέννων έρχονται!! Οι περισσότεροι από εμάς θα περάσουμε τις ημέρες αυτές, μαζί με τις οικογένειες μας αφιερώνοντας πολύ χρόνο στα παιδιά μας.
Υπάρχουν όμως και κάποια παιδιά που δεν είχαν την πολυτέλεια να γεννηθούν και να μεγαλώσουν σε ένα φυσιολογικό περsite_dedro1ιβάλλον. Το Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου κάθε χρόνο προσπαθεί να στηρίζει το συγκεκριμένο πολύτιμο έργο Οργανισμών και φορέων που έχουν υπό την φροντίδα τους παιδιά. Φέτος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών συγκεντρώνουν τρόφιμα για το «Χαμόγελο του παιδιού»
Με τα τρόφιμα που συγκεντρώσαμε ως τώρα θελήσαμε να κάνουμε το «Δέντρο της Αγάπης» .
Ευχαριστούμε όλους τους γονείς τους σχολείου για την στήριξη και την συνεισφορά τους που για ακόμη μια φορά αποδεικνύουν περίτρανα ότι είμαστε ένα μικρό σχολείο μεγάλη ΚΑΡΔΙΑ!!!!

Οι μαθητές του Σχολείου μας σας στέλνουν Ευχές,χαμόγελα,και πολύ πολύ αγάπη για ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

«Χρόνια πολλά» στις μανούλες όλου του κόσμου!

«Χρόνια πολλά» στις μανούλες όλου του κόσμου!

«Χρόνια πολλά Μανούλα… Και θα σ’ αγαπάω…» Αντώνης Βαρδής

Ευτυχής αυτός που την έχει
Δυστυχής αυτός που την έχασε
Αλλοίμονο σε αυτόν που την αγνόησε

Το έθιμο «ΒΑΡΒΑΡΑ»

Το έθιμο αυτό αναβιώνει ο Σύλλογος Γυναικών κάθε 4 Δεκέμβρη, ημέρα  της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας. Από νωρίς το πρωί βράζουν το σιτάρι και προσθέτουν διάφορα υλικά της γης. Στο τέλος, προσθέτουν  κανέλα για άρωμα. Οι κυρίες του Συλλόγου ήρθαν το πρωί στο σχολείο μας και μοίρασαν «Βαρβάρα» για ευλογία στους μαθητές.

Στην αρχή η κ. Στέλλα Μανδάνη μίλησε στα παιδιά για την ζωή της  Αγίας Βαρβάρας και για το παραπάνω έθιμο που αναβιώνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Λίγα λόγια για το έθιμo.

Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Γι’ αυτό καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να τη γλυκάνουν, να μοιράζουν γλυκό κολυβόζουμο, που το ονόμασαν «βαρβάρα» ή «βάρβαρα».
Το έθιμο αυτό λέγεται πως κρατάει από την εποχή που ο σατανικός νους του πατέρα της Αγίας Βαρβάρας, του Διόσκουρου, βάλθηκε να εξοντώσει τους χριστιανούς δηλητηριάζοντας το ψωμί τους. Το μυστικό όμως, το έμαθε η κόρη του και ειδοποίησε τους Χριστιανούς να αποφύγουν εκείνες τις μέρες το ψωμί και να βράζουν και να τρώνε ότι καρπούς είχαν φυλαγμένους στο σπίτι τους. Κι έτσι, την παραμονή της γιορτής της -στις 3 Δεκεμβρίου- οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν τη «Βαρβάρα», βάζοντας στάρι και διάφορους καρπούς (καρύδια, μύγδαλα, ρόδια, σταφίδες) ή φρούτα (συνήθως μήλο) ψιλοκομμένα και μπόλικη μυρωδικά, όπως κανέλα. Τα ξημερώματα της Αγίας Βαρβάρας οι νοικοκυρές έστελναν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους ένα πιάτο «Βαρβάρα» και αυτοί τους ανταπέδιδαν το ίδιο. Στη «Βαρβάρα» απέδιδαν ευεργετικές ιδιότητες (θεραπεία από την ευλογιά) και στην Αγία Βαρβάρα ότι δίνει δύναμη και πολλαπλασιάζει τα αγαθά.

Ευχόμαστε σε όλους να έχουν την Ευλογία της Αγίας Βαρβάρας και να είναι γεροί να αναβιώσουν το έθιμο και του χρόνου.

Πρωινή γιορτή λήξης σχολικού έτους

Με αφορμή λήξης της σχολικής χρονιάς,  η γυμνάστρια  του  σχολείου μας
κα. Στέφου Μαρία, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς οργάνωσε στην αυλή του σχολείου, χορούς,  παιχνίδια κι αγώνες.

Παρουσιάστηκαν χοροί μοντέρνοι και παραδοσιακοί από τους μαθητές κάθε τάξης,  παιχνίδια με νερό, , στεφάνια, και τόσα άλλα….

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσίαση του «Αποχωρισμού» από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης.

Οι μαθητές πέρασαν μια χαρούμενη σχολική μέρα με πολύ μουσική, αγωνιστική διάθεση και χορό.

Στο τέλος ευχήθηκαν σε όλους καλό καλοκαίρι με το δικό τους τρόπο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΝΟΥΛΑ!!!

Στην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.

Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή η αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου και η Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.

Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο.
Στη συνέχεια, φτάνουμε στην Αγγλία του 15ου-16ου αι. μ.Χ., όπου γιορταζόταν η «Mothering Sunday», δηλ. η «Κυριακή της Μητέρας», την 4η Κυριακή της Σαρακοστής, και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις αρχές του 20ού αιώνα, η δασκάλα Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) από τη Φιλαδέλφεια, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864. Οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε την επίσημη εθνική Γιορτή της Μητέρας τη γιορτή αυτή.

Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.

Εμείς, όμως, να δείχνουμε την αγάπη μας στη Μάνα μας όχι μόνο τη 2η Κυριακή του Μαΐου, αλλά κάθε μέρα και κάθε στιγμή, όπως και εκείνη μας δείχνει την αγάπη της κάθε στιγμή. Ανθοδέσμες, γλάστρες, σοκολατάκια είναι ασήμαντα δώρα μπροστά σε ένα φιλί και μια σφιχτή αγκαλιά που θα δίνουμε κάθε μέρα στη μάνα μας.

ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ ΜΗΤΕΡΑ

-Για να γράψουμε τη λέξη μητέρα, από που πήραμε το Μ;

-Από το μέλι.

-Και ποιος έδωσε το ήτα του;

-Ο ήλιος.

-Και ποιος μας δάνεισε το Ταυ;

-Το Τραγούδι.

-Και από που πήραμε το Έψιλον;

-Από το Ευχαριστώ.

-Και ποιος μας χάρισε το Ρο;

-Το Ρόδο.

-Και το Αλφα;

-Από την Αγάπη.

 

ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Πως να πειράξω την μητέρα να κάμω να μου λυπηθεί,

που όλη νύχτα κι όλη μέρα για το καλό μου προσπαθεί;

Αυτή στα στήθη τα γλυκά της με είχε βρέφος απαλό

με εκάθισε στα γόνατά της και μ’ έμαθε για να μιλώ.

Αυτή με τρέφει και με ντύνει, όλο το χρόνο που γυρνά

και δίπλα στη μικρή μου κλίνη, σαν αρρωστήσω ξαγρυπνά.

Αυτή σαν πέσω και χτυπήσω, φιλά, να γιάνει η πληγή.

Αυτή τι πρέπει να αφήσω και τι να κάμω με οδηγεί.

Πως το λοιπον τέτοια μητέρα να κάμω να μου λυπηθεί.

που όλη νύχτα κι όλη μέρα, για το καλό μου προσπαθεί;

Γεώργιος Βιζυηνός

Πήγη:http://4dim-n-moudan.chal.sch.gr/

Η Πορεία προς το Θείο Πάθος

Η Πορεία προς το Θείο Πάθος μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής.

Category: Γιορτές  Comments off

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη σημερινή ημέρα που είχε προγραμματίσει το Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου στα πλαίσια του εορτασμού της Εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου.

Την Παρασκευή 23-03-12, μαθητές του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση του κ. Θεοχάρη παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τη θεατρική παράσταση «Ο Μπουρλοτιέρης».  Οι μαθητές συγκίνησαν όλους τους παρευρισκόμενους και απέσπασαν το θαυμασμό, το σεβασμό και το χειροκρότημά τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και οι γονείς των μαθητών μας.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την προσπάθεια που κατέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Την Κυριακή 25-03-2012 ημέρα της εθνικής μας επετείου, πήγαμε στην εκκλησία , παρακολουθήσαμε την δοξολογία, διαβάστηκε ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από τον εκπαιδευτικό του Σχολείου μας , κ. Θεοχάρη Γεώργιο.

Ακολούθησε η παρέλαση από τους μαθητές του σχολείου μας και του Νηπιαγωγείου.

Τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων εθνικών αγωνιστών.

Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων από:
τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος,
τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Πολυγύρου,
για την Εθνική Αντίσταση,
από τους εκπροσώπους των Συλλόγων,
τον Αγροτικό Συνεταιρισμό,
το Σχολείο και
το Νηπιαγωγείο

Κρατήθηκε  ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.

Η παρουσία όλων των συλλόγων, των φορέων, των πολιτών και των μαθητών στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, αποδίδει έστω και τον ελάχιστο φόρο τιμής προς τους πεσόντες που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας και της ιστορίας του Ελληνισμού. Όλοι εμείς έχουμε χρέος απέναντι σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας να μεταλαμπαδεύσουμε από γενιά σε γενιά  τις αξίες, τα ιδανικά και τον πολιτισμό αυτής της χώρας. Γιατί λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι λαός χωρίς μέλλον και προοπτική

Category: Γιορτές  Comments off

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Όλυνθο η Εθνική Επέτειος του «ΟΧΙ»

Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια πραγματοποιήθηκαν στην Όλυνθο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 71η επέτειο του αλβανικού Έπους του 1940.

Με την καθιερωμένη παρέλαση (κάτω από τους ήχους των εμβατηρίων που ακούγονταν από τα ηχεία της Κοινότητας) τμήματα του Σχολείου και του Νηπιαγωγείου  δώσανε τον καλύτερό  τους εαυτό τιμώντας στο έπακρο όσους αντιστάθηκαν και πολέμησαν για την πατρίδα.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο ηρώο των πεσόντων. O πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, που με το μεστό του λόγο επισήμανε τα μηνύματα της επετείου: «συνεχής αγώνας και ενότητα», κατέθεσε εικόνες από το νικηφόρο πόλεμο κατά των Ιταλών επιδρομέων, αναφέρθηκε στην «ηρωική προσπάθεια αντίστασης του μικρού απέναντι στον μεγάλο, του αδύνατου απέναντι στον δυνατό, του δικαίου απέναντι στην αδικία», τέλος ανέλυσε τη σημασία των αγωνιστών στην « υπηρεσία του εμείς και όχι του εγώ».

Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων από:
τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος,
τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Πολυγύρου,
για την Εθνική Αντίσταση,
από τους εκπροσώπους των Συλλόγων,
τον Αγροτικό Συνεταιρισμό,
το Σχολείο και
το Νηπιαγωγείο

Κρατήθηκε  ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος από τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου.

Η παρουσία όλων των συλλόγων, των φορέων, των πολιτών και των μαθητών στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, αποδίδει έστω και τον ελάχιστο φόρο τιμής προς τους πεσόντες της περιόδου 1940-1945 που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας και της ιστορίας του Ελληνισμού. Όλοι εμείς έχουμε χρέος απέναντι σ’αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας να μεταλαμπαδεύσουμε από γενιά σε γενιά  τις αξίες, τα ιδανικά και τον πολιτισμό αυτής της χώρας. Γιατί λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι λαός χωρίς μέλλον και προοπτική.

Ακολουθούν φωτογραφίες της εκδήλωσης