Φτιάχνουμε Πράσινες ελιές στο Σχολείο

Φτιάχνουμε Πράσινες ελιές στο Σχολείο
από

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τον χώρο παραλαβής των Βιοκαλλιεργητών Biolivia και ενημερώθηκαν για την διαλογή, καθαρισμό και την παράδοση της ελιάς. Ο Διευθυντής του Σχολείου τους μίλησε για τον  πράσινο χρυσό του τόπου μας, την ελιά και την αξία της για τον τόπο μας. Στην συνέχεια μίλησε για τα μηχανήματα διαλογής και κατηγοριοποίησης μιας και στην ελιά η τιμή της εξαρτάται από το μέγεθος της και την κατηγορία που ανήκει. Οι περισσότεροι μαθητές είναι εξοικειωμένοι με τις εργασίες αυτές λόγω ότι πολλοί συμμετέχουν και στην εργασίες αυτές στις οικογένειες τους.

Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών μας πρόσφερε ένα τελάρο πράσινες ελιές και γυρίσαμε στο Σχολείο για να τις φτιάξουμε.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του χωριού για τον ευλογημένο αυτό καρπό και την αξία της για τον τόπο μας.

Στην συνέχεια ο Διευθυντής ενημέρωσε τα παιδιά για τους τρόπους επεξεργασίας  της και οι μαθητές τους γνώρισαν βιωματικά. 

Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης «βαφτίστηκαν» χημικοί και με τα αλμυρόμετρα στο χέρι ήταν υπεύθυνοι για την άλμη κάθε κατηγορίας. Υπολογισμοί, ζύγισμα, νερό, αλάτι και τελικά τους πετύχαμε τους βαθμούς που θέλαμε!!

Πράσινες Τσακιστές
Οι μαθητές των μικρότερων τάξεων ανέλαβαν να «τσακίσουν» τις ελιές το οποίο έκαναν με μεγάλη χαρά. Προσοχή στα χεράκια!! Λιγο κουραστήκαμε αλλά τις τσακίσαμε στο τέλος!! Τις τοποθετήσαμε σε δοχείο και ρίξαμε άλμη στους 12 βαθμούς.

Πράσινες Χαρακτές
Ο κ. Πρόεδρος με την κ. Κατερίνα χάραξαν ελιές ( με ξυραφάκι παρακαλώ! ) για να τις κάνουμε χαρακτές και αφού τις τοποθετήσαμε σε δοχείο οι μαθητές ετοίμασαν και έριξαν άλμη στους 8 βαθμούς.

Πράσινες Ολόκληρες
Τέλος τις υπόλοιπες τις τοποθετήσαμε σε δοχείο και ρίξαμε άλμη στους 6 βαθμούς.  

Θα πρέπει να μείνουν εκεί για στα δοχεία από 20 μέρες (τσακιστές)  ως  τρεις μήνες (ολόκληρες)  για να ξεπικρίσουν και να είναι έτοιμες να τις φάμε.

Οι παραπάνω τρόποι επεξεργασίας είναι οι παραδοσιακοί, με μόνο σύγχρονο τρόπο που χρησιμοποιήσαμε είναι να κάνουμε την άλμη με αλμυρόμετρο και όχι αυγό!!

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς για την διάθεση που είχαν σε όλη την διάρκεια του προγράμματος,  τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Biolivia για τις ελιές,  τον Πρόεδρο του χωριού που είναι πάντα δίπλα μας, τους αδελφούς Σταμπουλή για τα δοχεία  και τον φαρμακοποιό του χωριού κ. Σαρίγγελο για το αλμυρόμετρο και φυσικά τους μαθητές μας για τον ενδιαφέρον και την συμμετοχή τους στην δράση αυτή!!

Καλή επιτυχία!! Και του χρόνου να είμαστε καλά!!

print
Share