Κάνουμε το Power Bank μπαταρία για τα πειράματά μας

Κάνουμε το Power Bank μπαταρία για τα πειράματά μας

Δείτε την κατασκευή από του μαθητές της Ε’ τάξης του Σχολείου μας Βασίλη Ζ. και Χαράλαμπο Κ.


Πρόλογος

Πολλές φορές χρειάστηκε να κάνουμε κάποια πειράματα στην φυσική και διαπιστώναμε ότι οι μπαταρίες δεν λειτουργούσαν.  Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αγοράζουμε καινούριες, για επαναφορτιζόμενες ούτε σκέψη γιατί είναι ακριβές.  Σκεφτόμασταν πως μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα με μια πηγή κατάλληλη για αυτό χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα. Η ιδέα ήρθε όταν έπεσε στα χέρια μας ένα Power Bank με φακό.

Τι χρειαστείκαμε

Με τη σειρά που τα βλέπετε στην εικόνα, θα χρειαστείτε:

Ένα Power Bank

Καλώδια

Ένα καλώδιο USB

Λεπίδα

Ψαλίδι ή πένσα

Μονωτική ταινία

Οδηγίες

Παίρνουμε το καλώδιο USB. Αυτό που χρησιμοποιήσαμε εμείς είναι ένα USB κινητού. Από τη μία μεριά είναι κανονικό USB και από την άλλη το αντίστροφό του (θα το λέμε θηλυκό).

Κόβουμε λοιπόν το καλώδιο από τη μεριά του θηλυκού και το ανοίγουμε στη μέση (το υπόλοιπο δεν το χρειαζόμαστε). Μέσα θα δείτε ότι υπάρχουν τέσσερα καλώδια:

  • Κόκκινο: Παροχή ρεύματος
  • Μαύρο: Γείωση
  • Πράσινο: Εισαγωγή δεδομένων στη συσκευή
  • Λευκό: Εξαγωγή δεδομένων από τη συσκευή

Τα χρώματα μπορεί να διαφέρουν από καλώδιο σε καλώδιο αλλά όχι πολύ. Για παράδειγμα το μαύρο μπορεί να είναι καφέ, ή το κόκκινο να είναι πορτοκαλί. Εφόσον θέλουμε να φτιάξουμε μπαταρία και δε μας ενδιαφέρει η ανταλλαγή δεδομένων, θα χρειαστούμε μόνο το κόκκινο και το μαύρο. Τα υπόλοιπα κόψτε τα

Κάντε το μόνιμο και ασφαλές

Ενώνουμε το κόκκινο καλώδιο με την προέκτασή του και κάνουμε το ίδιο με το μαύρο. Τέλος, μονώνουμε τα ενωμένα καλώδια με πολλές στρώσεις μονωτικής ταινίας, για να καταλήξουμε σε κάτι συμπαγές.

Αποτέλεσμα
Μια εύχρηστη πηγή ενέργειας που δίνει μέχρι 5V ρεύμα και είναι κατάλληλη για τα πειράματα μας!!

print
Share