Φτιάχνουμε Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με τον παραδοσιακό τρόπο!

από
Με την γνωστή επιτυχημένη συνταγή: Νερό, αλάτι και αγάπη κάναμε και φέτος τις ελιές μας!!
Μια διαφορετική προσέγγιση της γνώσης με βιωματικό τρόπο. Αβίαστα και φυσικά προσπαθήσαμε να διδάξουμε στους μαθητές μας γνώσεις και εμπειρίες ζωής που ταυτόχρονα αποτελούν ύλη των μαθημάτων της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Μελέτης, της Ιστορίας, των Θρησκευτικών και της Φυσικής !
Στην αρχή επισκεφτήκαμε τον ελαιώνα του Σχολείου και μιλήσαμε για την ελιά, το ευλογημένο τούτο δέντρο που αποτελεί την βασική καλλιέργεια του χωριού μας. Είπαμε για την ιστορία της, αναφερθήκαμε στο Όρος των Ελαιών, μιλήσαμε για τον πράσινο χρυσό του τόπου μας, την διατροφική της αξία της αλλά και το ότι αποτελεί πηγή εσόδων για πολλές οικογένειες.
Στην συνέχεια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τον χώρο παραλαβής των Βιοκαλλιεργητών Biolivia και ενημερώθηκαν από τον κ. Ευαγγελινό Δημήτρη, για την διαλογή, καθαρισμό και την παράδοση της ελιάς. Οι περισσότεροι μαθητές είναι εξοικειωμένοι με τις εργασίες αυτές επειδή πολλοί συμμετέχουν σε αυτές με τις οικογένειές τους. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ευαγγελινός στις διαφορές της βιολογικής καλλιέργειας με την συμβατική. Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών μας πρόσφερε ένα τελάρο πράσινες ελιές και γυρίσαμε στο Σχολείο για να τις φτιάξουμε.
O Διευθυντής ενημέρωσε τα παιδιά για τους τρόπους επεξεργασίας της και οι μαθητές τους γνώρισαν βιωματικά. Κάθε τάξη ανέλαβε την εργασία της και ξεκινήσαμε.
Πράσινες Τσακιστές
Οι μαθητές της Δ’ τάξης ανέλαβαν να «τσακίσουν» τις ελιές, κάτι που έκαναν με μεγάλη χαρά. Προσοχή στα χεράκια!! Λίγο κουραστήκαμε αλλά τις τσακίσαμε στο τέλος!! Τις τοποθετήσαμε σε δοχείο και ρίξαμε άλμη στους 11 βαθμούς.
Πράσινες Χαρακτές
Με την καθοδήγηση του Πρόεδρου και του Διευθυντή οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης χάραξαν ελιές ( με ξυραφάκι παρακαλώ! ) για να τις κάνουμε χαρακτές και αφού τις τοποθετήσαμε σε δοχείο οι μαθητές ετοίμασαν και έριξαν άλμη στους 9 βαθμούς.
Πράσινες Ολόκληρες
Τέλος τις υπόλοιπες τις τοποθετήσαμε σε δοχείο και ρίξαμε άλμη στους 6 βαθμούς.
Οι μαθητές «βαφτίστηκαν» χημικοί και με τα αλμυρόμετρα στο χέρι ήταν υπεύθυνοι για την άλμη κάθε κατηγορίας. Υπολογισμοί, ζύγισμα, νερό, αλάτι και τελικά πετύχαμε τους βαθμούς που θέλαμε!!
Θα πρέπει να μείνουν εκεί για στα δοχεία από 20 μέρες (τσακιστές) ως τρεις μήνες (ολόκληρες) για να ξεπικρίσουν και να είναι έτοιμες να τις φάμε.
Οι παραπάνω τρόποι επεξεργασίας είναι οι παραδοσιακοί. Ο μόνος σύγχρονος τρόπος που χρησιμοποιήσαμε είναι να κάνουμε την άλμη με αλμυρόμετρο και όχι αυγό!!
Οι εικόνες των βίντεο είναι μοναδικές!!
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς για την διάθεση που είχαν σε όλη την διάρκεια του προγράμματος, τον Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών Biolivia για τις ελιές και ιδιαίτερα τον κ. Ευαγγελινό Δημήτρη για την λεπτομερή ενημέρωση, τον Πρόεδρο του χωριού που είναι πάντα δίπλα μας και φυσικά τους μαθητές μας για τον ενδιαφέρον και την συμμετοχή τους στην δράση αυτή!!
Καλή επιτυχία!! Και του χρόνου να είμαστε καλά!!
Τελικά… «η καλύτερη τάξη είναι αυτή που για ταβάνι της έχει τον ουρανό» (Margaret McMillan).
Recommended Posts

Τυποποίηση-Ετικέτα!!
10 Φεβρουαρίου 2021

Χριστουγεννιάτικο δέντρο με στολίδια… γεμάτες φιάλες ελαιολάδου από τους μικρούς μαθητές
19 Δεκεμβρίου 2020

Τυποποιούμε τις ελιές που φτιάξαμε!!
24 Ιανουαρίου 2020
Sorry, there was a problem.
Twitter returned the following error message:
Could not authenticate you.