Τροφοσυλλέκτες και καλλιεργητές…..

Τροφοσυλλέκτες και καλλιεργητές.....

Γυρίσαμε τον χρόνο πίσω και υλοποιήσαμε το σενάριο «Τροφοσυλλέκτες και καλλιεργητές».  Άνθρωποι μιας άλλης εποχής κάναμε βόλτα στην αυλή, παρατηρήσαμε τα αγριόχορτα μιλήσαμε για αυτά και το ρόλο που έπαιξαν στην διατροφή του ανθρώπου. Μέσα από συζήτηση καταλήξαμε ποια από αυτά αποτελούσαν την τροφή των ανθρώπων της τότε εποχής και ποια τρώμε σήμερα.

Στην συνέχεια «τρέξαμε τον χρόνο» και φτάσαμε στην εποχή της καλλιέργειας της τροφής!

Ποια ήταν τα πρώτα εργαλεία; Αφήσαμε τα παιδιά να τα ανακαλύψουν.
Πώς έγινε αυτό; Τους πήγαμε μπροστά στο θερμοκήπιο και τους είπαμε να σκαλίσουν τα μαρουλάκια όχι με σύγχρονα εργαλεία άλλα με εργαλεία που θα έβρισκαν στην φύση. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν και βρήκαν πέτρες και ξύλα που θα μπορούσαν να κάνουν την δουλειά τους.

Μπήκαν στο θερμοκήπιο και άρχισαν το σκάλισμα. Ένας μαθητής ζήτησε άδεια για να βρει ένα πιο φαρδύ ξύλο, άλλος να αφήσει την πέτρα και να πάρει ένα ξύλο και η διερεύνηση νέου εργαλείου που θα έκανε καλύτερα την δουλειά τους συνεχίστηκε μέχρι που φτάσαμε στο σημείο όλοι να έχουν στα χέρια τους φαρδιά ξύλα.

 

Το παιχνίδι της ανακάλυψης συνεχίστηκε για να βρούμε εργαλεία ανθεκτικότερα από το ξύλο. Βρήκαμε ένα κόκαλο και δύο πεταμένα σίδερα.

Τελικά σκαλίσαμε όλα τα μαρούλια όπως θα έκαναν μια άλλη εποχή!! (δεν ξέρουμε βέβαια αν τότε είχαν μαρούλια)

Στο τέλος καθίσαμε και μιλήσαμε για αυτή τους την εμπειρία. Όλοι ήθελαν να πουν αυτό που βίωσαν και αυτό τους έκανε εντύπωση.

Μπορούμε να γράφουμε πολλά για την βιωματική αυτή δράση αλλά δεν θέλουμε να σας κουράσουμε, σκεφτείτε μόνο τι κέρδισαν οι μαθητές μας!!

ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ!!!

print
Share