Χριστουγεννιάτικο δέντρο με στολίδια… γεμάτες φιάλες ελαιολάδου από τους μικρούς μαθητές

Χριστουγεννιάτικο δέντρο με στολίδια… γεμάτες φιάλες ελαιολάδου από τους μικρούς μαθητές

“ΣΤΗΝ ΟΛΥΝΘΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Αφροδίτη Χρυσοχόου – 19.12.2020

Ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δέντρο γεμάτο αγάπη για τους συνανθρώπους μας που μειονεκτούν και το οποίο προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τοπική αγροτική παραγωγή δημιούργησαν και φέτος οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου Χαλκιδικής.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά -και για ακόμη μια φορά- οι μαθητές και ο διευθυντής του σχολείου, Βασίλης Μισαηλίδης, πρωτοτυπούν και πρωτοστατούν, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να στολίσουν το φετινό «Δέντρο της αγάπης» με… μπουκάλια γεμάτα από τον πράσινο χρυσό της Χαλκιδικής, το ελαιόλαδο.

Όπως λέει ο κ. Μισαηλίδης, οι κάτοικοι της Ολύνθου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ασχολούνται στην πλειονότητά τους με την ελαιοκαλλιέργεια και για τον λόγο αυτόν όλοι διαθέτουν στα σπίτια τους ελαιόλαδο για τις οικογενειακές ανάγκες. Έτσι, ο διευθυντής του σχολείου καλεί όλους τους κατοίκους να συνεισφέρουν από το απόθεμα του λαδιού τους, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει σημασία η ποσότητα, αλλά η συνεισφορά και η πράξη αγάπης προς τους συνανθρώπους μας. «Ξεκινήσαμε με τοπικά προϊόντα, γιατί το να αγοράσουμε τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ είναι η λύση που επιλέγουν όλοι όσοι θέλουν να συγκεντρώσουν και να προσφέρουν τρόφιμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Το ελαιόλαδο και οι ελιές, που παράγει η Όλυνθος, σε μεγάλες ποσότητες και σε άριστη ποιότητα ήταν κάτι το μοναδικό και το οποίο εκτιμήθηκε όπου κι αν το πήγαμε τα προηγούμενα χρόνια», υπογραμμίζει.

Τυποποιημένες ελιές

Παρά τις δυσκολίες λόγω κορωνοϊού, των περιοριστικών μέτρων και των κλειστών σχολείων, η συγκέντρωση ελαιολάδου συνεχίζεται και, μέχρι στιγμής, έχει συλλεχθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός φιαλών. Μαζί με τα κηπευτικά που καλλιεργούνται στο θερμοκήπιο του δημοτικού σχολείου και τις βιολογικές ελιές που έφτιαξαν μόνοι τους οι μαθητές και τις τυποποίησαν με δική τους ετικέτα (μετά από προτροπή γονέα μαθητή που έχει εργοστάσιο τυποποίησης), οι φιάλες θα προσφερθούν στην πορεία σε κάποια κοινωνική δομή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το χριστουγεννιάτικο δέντρο του δημοτικού σχολείου γεμίζει με ξεχωριστά στολίδια, τα οποία προσφέρονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τα προηγούμενα χρόνια, είχε στολιστεί δέντρο με γάλατα, με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και πέρσι με πράσινες ελιές και ελαιόλαδο Χαλκιδικής.

Όλες οι ποσότητες των τροφίμων, όπως τονίζει ο κ. Μισαηλίδης, προσφέρονται σε διάφορες δομές εντός και εκτός Ελλάδας. Πέρυσι είχαν συγκεντρώσει περίπου 500 κιλά ελιές και πάνω από 150 κιλά λάδι, ενώ τα γάλατα μακράς διάρκειας, που συγκέντρωσαν οι μαθητές, τα έστειλαν στην Τανζανία.”

ΠΗΓΗ: Ύπαιθρος ΧΩΡΑ

print
Share