Ο σπόρος θέλει αγάπη και μεράκι να βλαστήσει

Ο σπόρος θέλει αγάπη και μεράκι να βλαστήσει

Συνεχίζουμε το πρόγραμμα «Ο σπόρος θέλει μεράκι και αγάπη να βλαστήσει» για 10η συνεχόμενη χρονιά!

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021, οι μαθητές έσπειραν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες βιολογικών φυτών διαφόρων ποικιλιών: ντομάτες (Μπαντάλα ή Βαβρώνας, Καρδιά Βούβαλου, ACE 55, Ντοματίνι τσαμπί και ρόμα μεγάλη. Καταλήξαμε σε αυτές τις ποικιλίες γιατί τις έχουμε καλλιεργήσει τα προηγούμενα χρόνια και είναι αρκετά αποδοτικές στο τόπο μας. Οι σπόροι ήταν όλοι δική μας που τους είχαμε κρατήσει από την προηγούμενη χρονιά.

Χαρακτηριστικά των ποικιλιών

Μπατάλα
Τι έχει αυτή η ντομάτα από τη Βραυρώνα και είναι τόσο νόστιμη -Καμία σχέση με τις υπόλοιπες. Η ντομάτα μπατάλα Βραυρώνας θεωρείται, από τους γνώστες, η πιο νόστιμη ποικιλία. Κάνει μεγάλους και λεπτόφλουδους καρπούς, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή και διαφορετική -από τις υπόλοιπες ποικιλίες- περιποίηση. Είναι μια παραδοσιακή ελληνική ποικιλία που παράγει ντομάτες μεγάλου μεγέθους και με ακανόνιστο σχήμα.

Τομάτα καρδιά Βοδιού
Γεύση ασύγκριτη και κύριο χαρακτηριστικό την λεπτή φλούδα και τους λίγους σπόρους. Όψιμη, σε σχήμα καρδιάς, με καρπούς των 200 γρ, και ανάγκη τοποθέτησης στηρίγματος. Κατάλληλη για σαλάτα αλλά όχι για γέμισμα. Παλιά ποικιλία.

Ντομάτα Ace 55
από τις πιο κοινές ποικιλίες τομάτας. Κατάγεται από την Ιταλία αλλά τόσο το γεγονός ότι είναι πολύ διαδεδομένη εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, όσο και η πολύ καλή προσαρμοστικότητά της στις συνθήκες της χώρας μας, κατατάσσουν αυτή την ποικιλία τομάτας στις παραδοσιακές. Παράγει μεγάλους καρπούς (βάρος 220-250 gr) με λεπτή φλούδα και έντονο κόκκινο χρώμα. Είναι εύγεστη ποικιλία και κατάλληλη για σαλάτα, γεμιστά ακόμα και σάλτσες.


Ντοματίνια τσαμπί
Ντοματίνια υπέροχα και λαχταριστά! Αποτελούν ιδανική επιλογή κηπευτικού για φύτευση που προτείνεται σε αρχάριους. Η καλλιέργεια του ντοματινιού μας δίνει πολλούς καρπούς από ένα φυτό και αναπτύσσονται πολύ εύκολα σε γλάστρα. Καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ρόμα μεγάλη
Ιδανική για τοματοπολτός, χυμός, κέτσαπ, σαλάτες, κ. α.  

Τετάρτη 3 Μαρτίου οι σπόροι είχαν φυτρώσει και τα βγάλαμε να λιαστούν. Ο καιρός ήταν αρκετά ψυχρός και έτσι αποφασίσαμε να τα μεταφέρουμε στο θερμοκήπιο στις 18 Μαρτίου.

Πέμπτη, 1-4-2021 ήταν η μέρα της μεταφύτευσης. Λόγω του Κορωνοϊού η μεταφύτευση έγινε από κάποιους μαθητές και από εμάς.

Φέτος παρά τις δυσκολίες είχαμε μια καταπληκτική χρονιά για τα φυτά μας με αποτέλεσμα να μας περισσέψουν πολλά μικρά φυτά τα οποία διαθέσαμε σε γνωστούς και φίλους μετά από δημόσια πρόσκληση που κάναμε στο facebook  

Συνεχίζουμε να περιποιούμαστε τα φυτά μας για την τελική εκδήλωση που θα είναι το μοίρασμα σε μαθητές μας.

print
Share