Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές στην Αρχαία Όλυνθο

Το Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου παρουσιάζει  σπάνιο  φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές που  έγιναν το 1931 στην Αρχαία Όλυνθο από αμερικανική αρχαιολογική αποστολή υπό τη διεύθυνση  του καθηγ. David M. Robinson.

Εισαγωγή

Το 1931 η Mary Ross Ellingson εντάχθηκε στις ανασκαφές του David Robinson’s στην Αρχαία Όλυνθο Χαλκιδικής. Η Ellingson ήταν  μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην αρχαιολογία υπό την επίβλεψη του Robinson.  Ήταν επιφορτισμένη με την εποπτεία έως και 60 Ελλήνων εργατών των εκσκαφών. Η Ellingson πήρε φωτογραφίες από τις ανασκαφές οι οποίες αργότερα οργανώθηκαν σε ένα λεύκωμα.
Όταν η Ellingson απεβίωσε το 1994, η κόρη της δώρισε το λεύκωμα, μαζί με μια συλλογή από επιστολές της Ellingson Ross που έγραψε στην οικογένειά της κατά τη διάρκεια των ανασκαφών καθώς και μερικά αποκόμματα εφημερίδων για τις περιπέτειές του στην Ελλάδα, στο University of Evansville   όπου υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού. Το λεύκωμα βρίσκεται τώρα στο Τμήμα Αρχαιολογίας.

Οι ανασκαφές του Robinson στην Αρχαία Όλυνθο, εξακολουθούν να έχουν μεγάλη σημασία για τους αρχαιολόγους.  Ο Robinson ανακάλυψε μια σειρά από σπίτια που είχαν καταστραφεί από το Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 348 π.Χ.. Τα στρατεύματα του Φιλίππου λεηλάτησε και έκαψαν την πόλη. Η περιοχή από τότε είχε  ξεχαστεί και είχε διαταραχθεί πολύ λίγο μέχρι που ο Robinson άρχισε ανασκαφές το 1928.
Βρήκε ένα στρώμα καταστροφής σε όλη την περιοχή που ήταν ακόμα άθικτο, με πολλά ευρήματα.
Έτσι η Αρχαία  Όλυνθος προσφέρει ασυναγώνιστες αποδείξεις για την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και εσωτερική ζωή στο μέσο σπίτι που δεν βρίσκεται σε οποιοδήποτε άλλη ελληνική περιοχή.

Οι φωτογραφίες της Ellingson απεικονίζουν αυτή την ιστορική ανασκαφή και προσφέρουν μια εικόνα των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν. Μπορούν επίσης να τεκμηριώσουν πώς ήταν η ζωή στο χωριό Μυριόφυτο  όπου έζησε η αποστολή.

Δείτε παρακάτω το σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

 

 

 

Πηγή: http://faculty.evansville.edu/ak58/Ellingson/index.htm