Eπίσκεψη στo Πατριαρχείο

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας, στην Κωνσταντινούπολη, κατά το διάστημα 7-10 Μαΐου 2012. Ήταν το επιστέγασμα και η κορύφωση της υλοποίησης του φετινού πολιτιστικού μας προγράμματος, με τον τίτλο «Ψηφίδες του Βυζαντίου».

Το ταξίδι μας στην Πόλη εκπλήρωσε, και με το παραπάνω, τη στοχοθεσία που τέθηκε ως βάση για την πραγματοποίησή του. Σ’ αυτό συμμετείχαν συνολικά 45 άτομα. 17 μαθητές και μαθήτριες των τριών μεγάλων τάξεων του Σχολείου μας. Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας κ. Μισαηλίδης Βασίλης. Οργανωτικά υπεύθυνοι και συνοδοί υπήρξαν οι συντονιστές εκπαιδευτικοί του προγράμματος: κ. Θεοχάρης Γιώργος και κ. Κεφάλας Κώστας.

Τη Δευτέρα, 07-05-2012, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και αναχώρηση των μαθητών, συνοδών γονέων και των συνοδών εκπαιδευτικών από το χώρο του Σχολείου. Μετά τις απαραίτητες στάσεις και τις τελωνειακές διατυπώσεις έγινε η άφιξή μας στην Κωνσταντινούπολη. Η πρώτη επίσκεψη έγινε στο πάρκο MiniTourk όπου πήραμε μια εικόνα των μνημείων που θα επισκεπτόμασταν. Ακολούθησε η τακτοποίησή μας στο ξενοδοχείο και μετά από λίγη ξεκούραση είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στους δρόμους της παλιάς Πόλης.

Την Τρίτη, 08-05-2012, πραγματοποιήσαμε εκδρομή-κρουαζιέρα στα Πριγκηπόνησα. (Πρώτη-Αντιγόνη-Χάλκη, Πρίγκηπος). Πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με τους ανεκτίμητους πνευματικούς θησαυρούς και τη βιβλιοθήκη της, όπου φυλάσσονται 130.000 βιβλία.. Ακολούθησε επίσκεψη στην Πρίγκηπο και βόλτα με τις άμαξες στο πανέμορφο νησί. Η επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα συνοδεύτηκε με την επίσκεψή μας στα υπέροχα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας. Το βράδυ είχαμε ελεύθερο χρόνο για περίπατο στο κέντρο της Πόλη Ταξίμ, Ιστικλάλ.

Την Τετάρτη, 09-05-2012, έγινε η κεντρική ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Πόλης. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ιππόδρομος, Στήλη των Όφεων, Οβελίσκος του Μεγάλου Θεοδοσίου, Στήλη του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, Μπλε Τζαμί του Σουλτάν Αχμέτ, Βασιλικό Υδραγωγείο (Κινστέρνα του Ιουστινιανού). Το αποκορύφωμα ήταν η ξενάγησή μας σ’ ένα από τα κορυφαία σύμβολα του Χριστιανισμού παγκοσμίως, την Αγιά Σοφιά. Η εικόνα των υγρών ματιών και των έκπληκτων βλεμμάτων παιδιών και ενηλίκων στο ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας μπορεί να προσεγγίσει το μέγεθος του βιώματός μας. Στη συνέχεια σειρά είχε η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί με το Αγίασμα και τη δεξαμενή με τα θρυλικά ψάρια, καθώς και τους τάφους των Πατριαρχών και μεγάλων ευεργετών του γένους (στον περίβολο της Μονής). Καθ’ οδόν περάσαμε από τα Θεοδοσιανά τείχη, τα οποία αποτελούνται από τα τείχη της ξηράς, τα θαλάσσια τείχη και τα τείχη του Κερατίου. Κατόπιν πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ζάππειο Εκπαιδευτήριο. Η εκπαιδευτικός κ. Ελένη μας παρουσίασε τη μεγάλη ιστορία και δράση του σχολείου τους. Η ευγενική και φιλόξενη υποδοχή, τα μεγαλόπρεπα κτήρια και το άρωμα της Ρωμιοσύνης, που αναδιδόταν από κάθε γωνιά τους μάς έκανε να νιώσουμε συγκίνηση και υπερηφάνεια. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε ανταλλάσσοντας ευχές και δώρα. Η μέρα έκλεισε με σύντομη ανάπαυση και έξοδο στην Πόλη για δείπνο.

Την Πέμπτη, 10-05-2012, το πρωί επισκεφτήκαμε για προσκύνημα το Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος. Ακολούθησε η προγραμματισμένη επίσκεψη στο Φανάρι για να πάρουμε την ευλογία του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου. Στην αρχή της συνάντησης ο Διευθυντής του σχολείου μας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου του Πατριαρχείου και του Παναγιότατου για το Γένος και την Ορθοδοξία καθώς επίσης και τους δεσμούς που έχουν οι κάτοικοι του χωριού μας μιας και αρκετοί είναι απόγονοι προσφύγων από την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη.

Ο Πατριάρχης καλωσόρισε το σχολείο μας, απηύθυνε προτροπές προς τους μαθητές και έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να συνομιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του. Το γεγονός ότι ευλογηθήκαμε από τον Παναγιότατο ήταν μια εμπειρία μοναδική και συγκλονιστική. Η αναχώρηση από την Πόλη έγινε αφού πρώτα σταματήσαμε για ξεκούραση και προαιρετική επίσκεψη στο aquarium. Κατά την διάρκεια της επιστροφής τα χαμόγελα και το κέφι όλων ήταν η εξωτερίκευση της θετικής ενέργειας που πήραμε. Η άφιξη στο χώρο από όπου ξεκινήσαμε έγινε λίγο μετά τις 10:00 μ.μ

Η συνολική αποτίμηση της εκδρομής είναι απόλυτα θετική. Μαθητές, συνοδοί γονείς και εκπαιδευτικοί αποκομίσαμε εξαιρετικά σημαντικές εμπειρίες, που δικαιολόγησαν απόλυτα το μορφωτικό χαρακτήρα της εκδρομής. Επίσης εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι στόχοι του πολιτιστικού προγράμματος, στα πλαίσια του οποίου υλοποιήθηκε. Κυρίως υπήρξε ισχυρή βιωματική σύνδεση ανάμεσα στο γνωστικό αντικείμενο, που είχε μελετηθεί κατά τους προηγούμενους μήνες εφαρμογής του πολιτιστικού προγράμματος και την επιτόπια μελέτη των μνημείων της Κωνσταντινούπολης και της θέσης τους στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Επιπλέον, η επαφή με τα εναπομείναντα ενεργά στοιχεία αυτής της παράδοσης, όπως για παράδειγμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο κ.ά, αποτέλεσαν ερέθισμα τόσο για κριτικό αναστοχασμό των γνωστικών κατακτήσεων όσο και για περαιτέρω έρευνα στο μέλλον.

Όλα τα παραπάνω μας δίνουν δύναμη για ανάλογες δραστηριότητες!!!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Αφήστε μια απάντηση