Στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης η Δ΄τάξη ασχολήθηκε με την «Ελιά». Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές της Δ΄ τάξης ζύμωσαν και έψησαν το δικό τους ελιόψωμο.
Συνταγή για το ελιόψωμο
Υλικά
1 ¼ φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
½ κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη
½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
⅛ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ελιές καλαμών χωρίς τα κουκούτσια και κομμένες
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη βάζουμε ½ φλιτζάνι από το νερό , διαλύουμε τη
μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να γίνει κρεμώδες γύρω
στα 15 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και τμηματικά το
αλεύρι και ζυμώνουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο
και εξακολουθούμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας και τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει, την ξεσκεπάζουμε και τη ζυμώνουμε ελαφρά. Λαδώνουμε ένα ταψί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο, ρίχνουμε τις ελιές και τη διπλώνουμε
Βάζουμε τη ζύμη στο ταψάκι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 – 30λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Μόλις το ελιόψωμο είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει.