Φτιάχνουμε τον λαχανόκηπό μας!!!

Σε συνέχεια του Σχεδίου Δράσης για την Αναδιαμόρφωση-Παιδαγωγική Αξιοποίηση της Αυλής και με αφορμή την “Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης” προχωρήσαμε στην κατασκευή του χώρου για τον Λαχανόκηπό μας!!!!
kipos1Σκληρή δουλειά, σχεδιασμός, κούραση και όμως, τα καταφέραμε!!! Φτιάξαμε τον χώρο που θα φιλοξενήσει τον λαχανόκηπό μας! Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων χρηματοδότης και όχι μόνο και γονείς με την εθελοντική προσφορά εργασίας καταφέραμε να μεταμορφώσουμε ένα άγονο κομμάτι γης σε κήπο που θα μπορέσει να δεχτεί τους σπόρους και τα φυτά μας.kipos Ο κήπος μας βρίσκεται στην Βορειοδυτική πλευρά του σχολείου και θα γίνουν παρτέρια για να τα «υιοθετήσουν» οι μαθητές μας ώστε να τα φροντίζουν. Μέσα από τη συμμετοχή τους στην δράση αυτή, οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τη διαδικασία της καλλιέργειας και την θρεπτική αξία των λαχανικών με στόχο να την υιοθετήσουν στη διατροφή τους
Ευχαριστούμε τον Σ.Γ.Κ. για την οικονομική στήριξη και όλους όσους βοήθησαν για την πραγμάτωση αυτού του στόχου μας. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Γιάννη Καγιαμπασλίδη για το φρεζάρισμα του χώρου και τον κ. Ευαγγελινό Δημήτρη για την προσφορά της κοπριάς. Όμως το πιο μεγάλο ευχαριστώ!! στα αδέλφια Σταμπουλή, τον Παναγιώτη και τον Δημήτρη, που αφιέρωσαν ένα πρωινό με τα μηχανήματά τους και με μεράκι κατασκεύασαν αυτό τον μικρό σχολικό κήπο!!!!!
Η προσπάθεια συνεχίζεται…

Συνεχίζουμε με την κατασκευή των παρτεριών
part_siteΣε συνέχεια της κατασκευής του Λαχανόκηπού μας θα κατασκευάζαμε τα παρτέρια. Ήρθε το πρωί ο Μάστορας και άρχισε την κατασκευή. Είχε προχωρήσει αρκετά η δουλειά του και θέλησα να τον ρωτήσω το κόστος που θα είχε η εργασία του. «Σήμερα δάσκαλέ μου part_site2δουλεύουμε για το Σχολείο και δεν θέλω τίποτα για αμοιβή» Τα παραπάνω λόγια από έναν μεροκαματιάρη άνθρωπο, που σημειωτέον δεν έχει καμία σχέση με το σχολείο (δεν είναι πατέρας παιδιού ούτε κάτοικος του Χωριού) και σε περιόδους κρίσης με συγκίνησαν ιδιαίτερα και αποτελούν ηθική ικανοποίηση των όσων κάνουμε για να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες από παιδαγωγικής και κοινωνικής διάστασης και προοπτικής του Σχολείου !!!
Ελπίζουμε να βρούμε και άλλους πολύτιμους αρωγούς σαν τον κ. Λόνδο Θεόδωρο και τον ευχαριστούμε από καρδιάς για την εθελοντική εργασία που πρόσφερε στο σχολείο μας. Του ευχόμαστε υγεία και καλές δουλειές!!!

Υ.Γ. Αν δουλεύαμε ΟΛΟΙ μια μέρα για το σχολείο ΟΛΑ θα ήταν διαφορετικά!!!!

Οι εργασίες συνεχίζονται …
Στρώσαμε περιμετρικά των παρτεριών συντρημα ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα παρτέρια. Ευχαριστούμε τον κ. Τσολμεκτσόγλου Δημήτρη για την διάθεση του εργάτη.
Επίσης κάναμε και το δίκτυο ποτίσματος (μάθε τέχνη και άστη …) Σε κάθε παρτέρι τοποθετήθηκαν 3 σειρές σταγόνων με βάνα, για αυτονομία!!!

diktiosite

Η ολοκλήρωση

DSCN3180Σήμερα ,Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή μέρα για το σχολείο μας! Ήταν η μέρα της ολοκλήρωσης του καινούργιου Λαχανόκηπού μας! Η κάθε τάξη υιοθέτησε το δικό της ξεχωριστό παρτέρι και φύτεψε τα λαχανικά της.
Στην αρχή ο Διευθυντής αναφέρθηκε στις εργασίες που έγιναν για την υλοποίηση του έργου και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στην δημιουργία του.
Στην συνέχεια η κ. Νεκταρία μίλησε στα παιδιά για τα λαχανικά και ιδιαίτερα αυτά που σπέρνουμε αυτό τον καιρό και φρόντισε να φέρει τα απαραίτητα και σπόρους που θα φυτεύαμε! Επίσης βοήθησε τους μαθητές με τις πολύτιμες συμβουλές της να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

LAXANOKIPOS1_SITE
Αναλυτικά οι μαθητές φύτεψαν στα παρτέρια τους:
Η Α’ τάξη:Άνηθο, Μαϊντανό, σπανάκι, κοκκάρι, και σκόρδα!!!


Η Β’ τάξη, Μαρούλια και ραπανάκια!!!


Η Γ’ τάξη, Κόκκινη σγουρή σαλάτα, ραπανάκια και κάρδαμο (τερέα)!!!

G_TAXI_SITE
Η Δ’ τάξη, Σαλάτες και ραπανάκια!!!


Η Ε’ τάξη, Μαρουλολάχανα, λάχανα και ραπανάκια!!!

E_TAXI_SITE
Η ΣΤ’ τάξη, Λαχανάκια Βρυξελών, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα και ραπανάκια!!!!

ST_TAXI_SITE

Ένας λαχανόκηπος για να είναι παραγωγικός χρειάζεται ήλιο, νερό, φροντίδα και αγάπη!!! Με τη βοήθεια της φύσης και με τη δική μας αμέριστη φροντίδα και αγάπη ελπίζουμε να χαρούμε σύντομα τους καρπούς των κόπων μας.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ζαβράκογλου Άγγελο, χορηγό όλων των φυτών που φυτέψαμε!!

Περιμένουμε να μεγαλώσουν για να βγούμε στις αγορές!!!!

Παζάρι λαχανικών του κήπου μας

pagkos_sitepazari_SxolΜια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα 22-01-15 στην αυλή του Σχολείου μας. Το παζάρι με οικολογικά προϊόντα του Λαχανόκηπού μας, αποδεικνύοντας στην πράξη τη λειτουργία ενός βιωματικού σχολείου για τα παιδιά.
Ας κάνουμε μια αναφορά πώς φτάσαμε ως εδώ.
Το Φεβρουάριο του 2012 ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Ο σπόρος θέλει μεράκι και αγάπη να βλαστήσει». Φτιάξαμε το δικό μας θερμοκήπιο στην αυλή του σχολείου.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε τα τρία επόμενα χρόνια μοιράζοντας κάθε χρόνο τα φυτά στους μαθητές μας και σε κατοίκους του χωριού.
Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης του Σχολείου μας προγραμματίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα: «Αναδιαμόρφωση – Παιδαγωγική αξιοποίηση της αυλής»
Ένας από του στόχους που βάλαμε ήταν να φτιάξουμε το δικό μας λαχανόκηπο. Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο και με σκληρή δουλειά, τα καταφέραμε!!! Φτιάξαμε το χώρο που φιλοξένησε το λαχανόκηπό μας! Στη συνέχεια στις 22 Οκτωβρίου φυτέψαμε τα λαχανικά μας. Περιμέναμε να μεγαλώσουν για να βγούμε στις αγορές!!!!
Και σήμερα συγκεντρωθήκαμε όλοι με χαρά και συγκίνηση στην αυλή του σχολείου μας για να διαθέσουμε την παραγωγή μας στο κοινό.
Στην ομιλία του ο Διευθυντής του Σχολείου μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Η αξία των προϊόντων αυτών που βλέπετε είναι ανεκτίμητη. Διότι στους μαθητές μας δίνουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουν πραξιακές δεξιότητες και να μάθουν να συνεργάζονται, αλλά ταυτόχρονα και να αποκτούν γνώσεις για τις φυσικές επιστήμες, το φυτικό πλούτο της πατρίδας μας κ.ά.».
pagkos_site2Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Ν. Χαλκιδικής κ. Κούκος κηρύσσοντας την έναρξη του παζαριού. Έκανε αναφορά στην αξία των βιωματικών δράσεων και του ¨ανοίγματος¨ του Σχολείου στην κοινωνία προτρέποντας τους μαθητές και τους γονείς να είναι δίπλα στο Σχολείο και να βοηθούν ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις.
Οι μαθητές ανέλαβαν ρόλους πωλητών από τη μία και καταναλωτών από την άλλη και σε λίγο χρόνο ξεπούλησαν τα λαχανικά που είχαν παράγει στο δικό τους παρτέρι. Τέλος, όλοι χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την νέα παραγωγή μας.
Ευχαριστούμε τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Χαλκιδικής, τον Ιερέα του χωριού, τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, τον Σ.Γ.Κ. , τους φορείς και τους γονείς που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, και όλους όσοι βοήθησαν για την πραγμάτωση αυτού του στόχου μας.

afisa_pazari_site

Δείτε το βίντεο (Εξαιρετικό)

Δείτε φωτογραφίες της εκδήλωσης:

Δεύτερη Καλλιεργητική περίοδος

spora1Η μεγάλη ζήτηση των προϊόντων μας και τα επανειλημμένα τηλέφωνα για αποστολή παραγγελιών μας οδηγούν σε νέα σπορά φυτών!!!
Σήμερα ,Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, οι μαθητές μας φύτεψαν λαχανικά.
Έχοντας την προηγούμενη εμπειρία δεν χρειάστηκε αναλυτική παρουσίαση και τρόπο σποράς διότι οι μαθητές θυμώταν και αναφέρθηκαν στο πως είχαμε σπείρει τα φυτά.
Ευχαριστούμε πολύ την κ. Νεκταρία Πασπάλη τον κ. Άγγελο Ζαβράκογλου, χορηγό όλων των φυτών που φυτέψαμε!!

spora_site