Εκπαιδευτική επίσκεψη Δελφοί – Αθήνα – Ναύπλιο

vouliΤο Σχολείο μας από τις 7 ως τις 9 Μαΐου 2015 διοργάνωσε τριήμερη Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Αθήνα στα πλαίσια της πρόσκλησης που δέχθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για επίσκεψή του στους χώρους του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Αθήνα, Δελφοί, Μυκήνες, Παλαμήδι, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ακρόπολη, Βουλή, Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και άλλους χώρους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι μαθητές των δύο μεγάλων τάξεων με τη συνοδεία των γονιών τους. Επίσης μπήκαμε στο Μετρό, περπατήσαμε δίπλα στους τσολιάδες, επισκεφτήκαμε την Πλάκα το Μοναστηράκι και γεμίσαμε εικόνες πρωτόγνωρες για πολλούς.

Ακολουθούν εντυπώσεις μαθητών

ΔΕΛΦΟΙ

delfoi_site

Ένα από τα μέρη που επισκεφτήκαμε ήταν ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών. Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄.

Στο αρχαίο θέατροτα παιδιά της Στ’ τάξης παρουσίασαν ένα δρώμενο  σχετικό με τους χρησμούς της Πυθίας. Αν και ήταν κουραστικό να ανεβούμε ως το Στάδιο αυτά που είδαμε μας ενθουσίασαν και θα μας μείνουν αξέχαστα.

Καραβάνας Κώστας

Μυκήνες

mikines_site
Ένα από τα μέρη που επισκεφθήκαμε στην εκδρομή μας ήταν και η ακρόπολη των Μυκηνών. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο και είναι χτισμένη πάνω σε ένα λόφο. Τώρα υπάρχουν μόνο ερείπια όμως παλιά αναπτύχθηκε εκεί ο μυκηναϊκός πολιτισμός. Τα τείχη της είναι πολύ γερά και γι αυτό τα λένε «κυκλώπεια». Υπάρχει μια πύλη για να μπεις μέσα και πάνω σε αυτήν υπάρχουν δυο λιοντάρια μέχρι και σήμερα. Αυτή είναι η «πύλη των Λεόντων». Λίγα μέτρα πιο κάτω υπάρχει σε άριστη κατάσταση ο τάφος του Αγαμέμνονα. Είναι θολωτός και μου έκανε εντύπωση το μέγεθός του. Ήταν πολύ μεγάλος.

Κατερίνα Τσιπέλη

Ναύπλιο
Την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 είχαμε τη μεγάλη τύχη να επισκεφτούμε την ιστορική πόλη του Ναυπλίου. Το Ναύπλιο είναι μία πόλη με προσωπικότητα που έχει την νεότερη ιστορία να σε ακολουθεί σε κάθε σου βήμα. Αισθάνεσαι ακόμα να σε ακόμα να σε ακολουθεί και η αρχαία ιστορία, ή καλύτερα να γίνεσαι ένα μέρος του μυθικού κόσμου. Υπάρχει στον ορίζοντα η όμορφη φύση του, τα μικρά παλιά σπίτια, δίπλα τα πανέμορφα δέντρα όπως πορτοκαλεώνες , αμπέλια, διάσπαρτα και μοναχικά κυπαρίσσια . Αυτό που με εντυπωσίασε κυριολεκτικά ήταν το Παλαμήδι , το Μπούρτζι , οι πλακόστρωτοι δρόμοι , οι πλατείες , τα ωραία κτίρια και άλλα εξωραϊστικά έργα όπως ξενοδοχεία . Τα σπουδαιότερα από τα ιστορικά της μνημεία είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα έξω από την οποία οι Μαυρομιχαλαίοι δολοφόνησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια και το μνημείο του Δημ. Υψηλάντη. Θα μου μείνει αξέχαστη αυτή η εκδρομή με το σχολείο μου, γιατί γελάσαμε πολύ, διασκεδάσουμε και γνωρίσαμε διάφορα μέρη γεμάτα βαριά ιστορία και πάθη.
Περάσαμε υπέροχα!

Στέλλα Τονωνίδου

Παλαμήδι: Η φυλακή του Κολοκοτρώνη

palamidi

Το κάστρο του Ναυπλίου λέγεται Παλαμήδι, το επισκέφτηκα με την τάξη μου και μου άρεσε πάρα πολύ, αρχικά μου άρεσε η τοποθεσία και η στρατηγική θέση που έχει το κάστρο και βλέπει όλο το Ναύπλιο από στεριά και θάλασσα. Επίσης μου έκανε πάρα πολύ εντύπωση η φυλακή του Κολοκοτρώνη, είδαμε που ήταν φυλακισμένος ο Γέρος του Μοριά, που ελευθέρωσε την Ελλάδα από τους Τούρκους.

Γιάννης Μάρκος

Επίδαυρος

epidauros_site

Από την εκδρομή που κάναμε στην Αθήνα μου έκανε εντύπωση το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Η Επίδαυρος είναι μια Αρχαία πόλη που βρίσκεται στο νομό Αργολίδας. Σαν πόλη ήταν αναπτυγμένη και φημισμένη για το Ασκληπιείο της δηλαδή θεραπευτήριο επειδή πολύς κόσμος θεραπευόταν από σοβαρές ασθένειες. Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν πολλά κτίρια αλλά αυτό που έμεινε μέχρι σήμερα είναι το Αρχαίο Θέατρο, χτισμένο πάνω σε ένα λόφο και χωρούσε 12.000 θεατές.

Ενθουσιάστηκα με την καταπληκτική ακουστική! Οι θέσεις υψωνόταν πολύ και μέχρι την τελευταία μπορούσες να ακούσεις ένα κέρμα που έπεφτε στη μέση της σκηνής. Το θέατρο είναι κυκλικό και γύρω έχει μαρμάρινες θέσεις για τους θεατές.

Η εκδρομή θα μου μείνει αξέχαστη και θα ήθελα στο μέλλον να ξαναεπισκεφτώ την Επίδαυρο με την οικογένειά μου.

Αβραμπάκης Ζαχαρίας

Επίσκεψη στην Βουλή

vouli_site

Αυτό που με εντυπωσίασε από την εκδρομή μας ήταν η επίσκεψη στην Βουλή. Από την ξενάγηση μάθαμε ότι η Βουλή δεν ήταν πάντα σε αυτό το σημείο αλλά αλλού .Όμως ύστερα από καταστροφή της, μετά από δύο πυρκαγιές μεταφέρθηκε στο σημείο που είναι τώρα. Το κτίριο αυτό ήταν το παλάτι του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας του Όθωνα. Επίσης μάθαμε ότι το πολίτευμά μας ονομάζεται Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Μας άφησαν και καθίσαμε στα έδρανα των βουλευτών και μου άρεσε πολύ.

Νίκος Ευαγγελινός

Ακρόπολη

akropoli_site

Στις 9 Μαΐου 2015 το δημοτικό σχολείο της Ολύνθου επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση από την κ. Μαρία στα εντυπωσιακά μνημεία της Ακρόπολης, όπου μας εξήγησε την ιστορία τους. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τον Παρθενώνα ,το Ερέχθειο, κτλ. Μας έκανε πιο πολλή εντύπωση η αρχιτεκτονική των αρχαίων κτισμάτων και το μεγάλο τους μέγεθος.
Εκεί μάθαμε ότι ο λόφος ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ. όπου μέσα βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα της. Το μέγαρο του τοπικού άρχοντα βρισκόταν στη θέση όπου πολλούς αιώνες αργότερα χτίστηκε το Ερέχθειο. Με τον καιρό ο λόφος άρχισε να χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς σκοπούς. Εκεί ήταν χτισμένος και ο ναός της Αθηνάς.]

Μαρία Πούλιου

To ταξίδι μας έλαβε τέλος και γεμάτοι εικόνες και αναμνήσεις πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Πίσω πάλι στο σχολείο μας !