«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» Αρχαιολογικός Χώρος Ολύνθου

arxa;ia_site1Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους,  πραγματοποίησε την δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολύνθου. Το Σχολείο μας συνεχίζοντας την προσπάθειά του για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας συμμετείχε στο πρόγραμμα και έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά με βιωματικό τρόπο μια μοναδική εμπειρία, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Πρόκειται για πρόγραμμα ξενάγησης και περιήγησης στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ολύνθarxa;ia_site3ου, ισχυρότερης πόλης του Κοινού των Χαλκιδέων και στο φυσικό της περιβάλλον με αφορμή και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Η αρχαία πόλη της Ολύνθου προσφέρεται για την γνωριμία των μαθητών με τον ιπποδάμειο πολεοδομικό σχεδιασμό, την οργάνωση και τη μορφή των δρόμων, των γειτονιών και των οικιών και τη διαχείριση από τους κατοίκους του φυσικού περιβάλλοντος.

Μέσα από την οπτικοποίηση των δομικών στοιχείων της αρχαίας πόλης παρακινήθηκε η αντίληψη και η φαντασία των παιδιών ώστε να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων σε μια αρχαία πόλη και τον συσχετισμό τους με τη σημερινή εποχή, τη σημασία της συνέχειας στις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων διαχρονικά και την προώθηση της προστασarxa;ia_site2ίας του πολιτισμικού πλούτου.

Στο τέλος οι μαθητές γεύθηκαν τοπικά προϊόντα χορηγία επιχειρήσεων του Νομού και πλούσια εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γονείς των μαθητών.

Ευχαριστούμε πολύ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους για την πρόσκληση και το μοναδικό το πρόγραμμα που μας παρουσίασαν και είμαστε στην διάθεσή τους για μελλοντικές συνεργασίες, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους γονείς που βοήθησαν στην υλοποίηση της επίσκεψης.