Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016  γιορτάσαμε τον Μακεδονικό Αγώνα.

 Η  Α’ τάξη με τη βοήθεια μαθητών της Ε’ τάξης, προετοίμασε μια εκδήλωση μνήμης  όπου μέσα από τραγούδια , ποιήματα και βίντεο, μας θύμισαν τον ένδοξο αγώνα των σπουδαίων Μακεδονομάχων για την ελευθερία της πατρίδας μας.

makedonikos

Δυστυχώς η Μακεδονία δεν απελευθερώθηκε με την επανάσταση του 1821 και παρέμεινε υπόδουλη παρόλο τους αγώνες και τις θυσίες  των κατοίκων της.

Ο Μακεδονικός Αγώνας που  κράτησε από το 1904 ως το 1908 δεν απελευθέρωσε τη Μακεδονία, κράτησε όμως τη φλόγα της ελευθερίας άσβεστη στα δύσκολα εκείνα χρόνια.

Πρωτοπόροι στον αγώνα στάθηκαν ο Ιων Δραγούμης και ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, με αρχηγούς των αντάρτικων σωμάτων τον καπετάν Κώττα, τον Καπετάν Άγρα και τον Βαγγέλη Στρεμπενιώτη.

Ένδοξος αγωνιστής ο ανθυπολοχαγός Παύλος Μελάς, με το ψευδώνυμο Καπετάν Μίκης Ζέζας, που θυσίασε τη ζωή του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Αθάνατοι ήρωες που με τη δύναμη και το θάρρος τους έμειναν αλησμόνητοι , να θυμίζουν σε όλους μας την μεγάλη τους προσφορά για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Επιμέλεια: Καραμανίδου Πολυξένη