Με την ευκαιρία του μαζέματος των ελιών στο χωριό μας, το σχολείο μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκπαιδευτική εκδρομή στο ελαιοτριβείο του κ. Γιαντζακλίδη Ιερεμία.
Έτσι, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011, μετά από μια όμορφη διαδρομή φτάσαμε στο Ελαιοτριβείο.

Οι μικροί μαθητές συζήτησαν με τον υπεύθυνο, ο οποίος τους μίλησε για τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου και απάντησε σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των παιδιών.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε με την εξερεύνηση του εσωτερικού χώρου του ελαιοτριβείου, όπου οι μαθητές παρατήρησαν τα διάφορα μηχανήματα και ακολούθησαν τα στάδια παραγωγής του λαδιού:

Οι ελιές από τα τελάρα έπεφταν σε μια σιδερένια «λεκάνη», «ανέβαιναν» με το αναβατόριο και με τη βοήθεια του αέρα καθαρίζονταν από τα φύλλα και τα κλαδιά, κατόπιν πήγαιναν στο «πλυντήριο» πλένονταν για να απομακρυνθεί κάθε ξένο σώμα . Στη συνέχεια οι καθαρές ελιές  πήγαιναν στον «σπαστήρα» όπου γινόταν η πολτοποίηση τους. Μετά την σύνθλιψη, η πάστα που έχει δημιουργηθεί ανακατεύονταν αργά για περίπου 30-40 λεπτά ακόμα σε ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται “μαλακτήρες”. Εκεί τα μικροσκοπικά σταγονίδια ελαιολάδου ενώνονται μεταξύ τους. Στη συνέχεια το ελαιόλαδο διαχωρίζονταν  από την πάστα με «φυγοκεντρισμό». Ένα δεύτερο στάδιο φυγοκεντρισμού αφαιρούσε  και το εναπομείναν νερό από το ελαιόλαδο το οποίο ήταν πλέον έτοιμο προς κατανάλωση.

Το ελαιόλαδο που παράγεται με τον παραπάνω τρόπο είναι extra παρθένο

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν  για την  ολοκληρωμένη εικόνα που αποκόμισαν για το πώς βγαίνει το λάδι και ήταν πολύ ευχαριστημένα από τη μικρή αυτή «εξόρμησή» μας. Τέλος ο ιδιοκτήτης πρόσφερε κεράσματα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Ευχαριστούμε:

τον κ. Γιαντζακλίδη Ιερεμία και την οικογένειά του για τη άψογη φιλοξενία.

Αφήστε μια απάντηση