Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Καστοριά

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στις 3 και στις 4 Μαΐου 2014 διοργάνωσε διήμερη Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Καστοριά. Η συμμετοχή μαθητών και γονέων ήταν πολύ μεγάλη.

Οι μαθητές παρακάτω γράφουν για τα κυριότερα μέρη που επισκεφθήκαμε:

Λιμναίος οικισμός Δεσπηλιού

despilio_siteΚατά την εκδρομή μας στην Καστοριά, η πρώτη μας στάση ήταν στο Δισπηλιό. Επισκεφτήκαμε το χώρο όπου υπάρχει η αναπαράσταση ενός αρχαίου οικισμού.

 Ο χώρος αυτός κατοικήθηκε πριν από εφτά χιλιάδες χρόνια περίπου. Είδαμε τον τρόπο με τον οποίο έφτιαχναν οι άνθρωποι τις καλύβες τους είτε μέσα στη λίμνη είτε γύρω από αυτή.

Μέσα στις καλύβες υπήρχαν αντίγραφα των σκευών που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της εποχής καθώς και εργαλεία για το κυνήγι και το ψάρεμα, και μία βάρκα.

Στο μικρό μουσείο που υπήρχε δίπλα είδαμε μία φλογέρα από οστό και ένα αντίγραφο μιας πινακίδας που βρέθηκε με χαραγμένα   γράμματα.

Χρήστος Καγιαμπασλίδης

 

Το Ενυδρείο του γλυκού νερούenidrio

Το ενυδρείο φιλοξενεί πάρα πολλά ψάρια του γλυκού νερού απ’ τη λίμνη της Καστοριάς και του ποταμού Αλιάκμονα. Το ενυδρείο έχει συνολικά 38 είδη ψαριών και οργανισμών όπως νεροχελώνες, καραβίδες και τρίτωνες. Εμείς δώσαμε περισσότερη προσοχή στις πετροκαραβίδες και στα χέλια. Επίσης υπάρχει και ένα πολύ σπάνιο ψάρι ο οξύρρυγχος. Αυτό το  ψάρι είναι γνωστό για τα αβγά του από τα οποία γίνεται το χαβιάρι. Ήταν φοβερή εμπειρία για εμάς τα παιδιά, που το επισκεφτήκαμε και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τόσα σπάνια είδη του γλυκού νερού. Ελπίζουμε  στο μέλλον να υπάρξουν περισσότερα ψάρια της περιοχής και όχι μόνο.

Ραφαήλ Πλιάκος

 

Τη σπηλιά του δράκου

spilia_drakoyΤο  Σάββατο 3 Μαΐου επισκεφτήκαμε την πόλη της Καστοριάς.  Είχαμε πολλούς προορισμούς ένας από αυτούς ήταν η σπηλιά του δράκου.

Πριν από πολλούς αιώνες η μεγάλη σπηλιά που βρίσκεται πριν από το μοναστήρι της Μαυριώτισσας ήταν χρυσορυχείο και το φύλαγε ένας δράκος που ανέπνεε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριασμένους ατμούς. Και έτσι πήρε το όνομα η σπηλιά, ως «Η σπηλιά του δράκου»

Μέσα είχε σταλακτίτες, σταλαγμίτες και αρκετές μικρές λίμνες, από τις οποίες η μια είχε 8 μέτρα βάθος.spilia_drakoy1

Η σπηλιά παρόλο που ανακαλύφθηκε πριν πάρα πολλά χρόνια άρχισε να γίνεται επισκέψιμη από τους ανθρώπους πριν 4 χρόνια.

Για να σχηματιστή 1 εκατοστό του σταλαγμίτη ή του σταλακτίτη χρειαζόταν 100 χρόνια γι αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτική και να μην καταστρέφουμε τέτοιου είδους θαύματα της φύσης.

Το θέαμα ήταν καταπληκτικό  οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες έπαιρναν διάφορες μορφές και  ο φωτισμός που υπήρχε μέσα στη σπηλιά την έκανε ακόμα ποιο εντυπωσιακή ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει όλη η σπηλιά επισκέψιμη και όχι μονό το ένα μέρος που είδαμε εμείς .

Αναστασιάδου Βηθλεέμ

 

Μουσείο κέρινων ομοιομάτων

 

Τα κέρινα ομοιώματα είkerinaναι αγάλματα από κερί. Οι γάμοι παλιά ήταν παραδοσιακοί, δεν ήταν όπως τους γάμους τώρα, μοντέρνοι. Η νύφη δεν ντύνονταν  με νυφικό, αλλά με παραδοσιακή στολή. Το ίδιο ισχύει και για τον άντρα. Και αυτός όπως και η νύφη φορούσε παραδοσιακή στολή. Παλιά το γλέντι γίνονταν δε μια αυλή ή σε κάποια πλατεία του χωριού. Η νύφη έπαιρνε δώρο στην πεθερά της παρά την προίκα που θα έδινε με το σεντούκι. Έπειτα κερνούσε όλο τον κόσμο. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι γάμοι εκείνης της εποχής ήταν καλύτεροι από τους σημερινούς..

Πλιάκος Ραφαήλ

Το καλύτερο σημείο του μουσείου είναι η αυλή του, η οποία ξαναζωντανεύει την πλατεία του Μαυροχωρίου έτσι όπως ήταν πριν πολλά χρόνια. Περιμετρικά της πλατείας υπάρχουν μαγαζάκια με πολύχρωμες προσόψεις και επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο. Μερικές από τις προσόψεις αυτές είναι το καφενείο του Καλλισθένη, το τσαγκάρικο, το κουρείο, το σιδεράδικο, το ραφτάδικο, το ναυπηγείο και το πάζλ συμπληρώνεται στο περίπτερο το οποίο μπορεί να νοικιάσει και ποδήλατα.

Τσολμεκτσόγλου Μαρία

Tο πρόγραμμα της εκδρομής έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές και συνοδούς να αποκομίσουν  σημαντικές εμπειρίες και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το ταξίδι αλλά και την άρτια διοργάνωση της εκδρομής.

Αφήστε μια απάντηση