Ετερογενή και τα ομογενή μείγματα με έναν διαφορετικό τρόπο. 

Ετερογενή και τα ομογενή μείγματα με έναν διαφορετικό τρόπο. 
από

Η σημερινή ανάρτηση είναι από μικρούς δημοσιογράφους της Ε’ Τάξης. Τα ρεπορτάζ τους αξίζει να διαβαστούν με επιεικεία γιατί είναι νέοι στο επάγγελμα και ως  «Ν»  τα μικρά λάθη συγχωρούνται . Τα κείμενα είναι αυτούσια χωρίς καμία διόρθωση!

Ας δούμε με τα δικά τους μάτια ένα μάθημα Φυσικής!!

Ρεπορτάζ δημοσιογράφου, Φλώρα Μ.
«Σήμερα στο μάθημα της Φυσικής ο Διευθυντής του σχολείου μας έμαθε τα ετερογενή και τα ομογενή μείγματα με έναν πρωτότυπο τρόπο.  Είδαμε πως γίνονται οι ελιές μέσα στην άλμη.

Αρχικά κατεβήκαμε στο υπόγειο του σχολείου όπου εκεί υπήρχαν ήδη τρία δοχεία με τσακιστές και σχιστές ελιές στην άλμη. Ένα μεγάλο 11,5 λίτρων, ένα μεσαίο 5,5 λίτρων και ένα μικρό 3 λίτρων. Επίσης υπήρχαν δύο αλμυρόμετρα και τρία ογκομετρικά δοχεία.

Στη συνέχεια ανοίξαμε τα δοχεία και αδειάσαμε την άλμη που είναι ομογενές μείγμα με νερό και αλάτι, σε έναν καθαρό κουβά χωρίς τις ελιές. Τις ξεχωρίσαμε αφού είναι ετερογενές μείγμα με την άλμη.

Τότε βάλαμε σε ένα μπουκάλι λίγη άλμη και την μετρήσαμε με τα αλμυρόμετρα. Επίσης μετρήσαμε με τα ογκομετρικά δοχεία το νερό με αλάτι και μετά το αδειάσαμε όλο μέσα στα δοχεία με τις ελιές. Προσθέσαμε λίγο ακόμα αλάτι που χρειαζόταν, και νερό. Σκεπάσαμε τις ελιές με πιάτα για να μην ανεβαίνουν πάνω από το νερό και χαλάσουν. Κλείσαμε τα δοχεία καλά με τα καπάκια τους για να μην μπει αέρας και σαπίσουν και ύστερα τα ξαναβάλαμε στο υπόγειο.

Μου άρεσε πολύ αυτό το μάθημα και τώρα περιμένουμε να γίνουν οι ελιές μας. Θα ήθελα πολύ να το ξανακάνουμε.»

Ρεπορτάζ δημοσιογράφου Νικολέτα Τ.
«Σήμερα Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στο μάθημα της φυσικής βγήκαμε έξω με τον κύριο μας για να δούμε τις ελιές που φτιάξαμε στα βαρέλια.

Ανοίξαμε τα βαρέλια και βγάλαμε μερικές ελιές για να δούμε αν είχαν γίνει.

Μετά πήραμε ένα ογκομετρικό δοχείο για να μετρήσουμε τα λίτρα νερού που είχε μέσα το βαρέλι, ήταν 11,5 λίτρα και προσθέσαμε  όσο αλάτι χρειάστηκε. Έπειτα ανοίξαμε ένα μικρότερο βαρέλι και μετρήσαμε τον όγκο του νερού και σε αυτό, ήταν 3 λίτρα.

 Γεμίσαμε ένα μπουκάλι και βάλαμε μέσα ένα αλμυρόμετρο για να δούμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλο αλάτι, μετά ξαναβάλαμε την άλμυρα μέσα στο βαρέλι και το κλείσαμε.

Εμένα μου άρεσε πιο πολύ που μετρήσαμε με το ογκομετρικό δοχείο για να δούμε πόσα λίτρα νερό υπάρχει.»

Τελικά… «η καλύτερη τάξη είναι αυτή που για ταβάνι της έχει τον ουρανό» (Margaret McMillan)

print
Share